Victoria Dhondt
Mijn visie op goed onderwijs
Als leerkracht vind ik het belangrijk een helder doel voor ogen te hebben met een eigen visie op goed onderwijs. Volgens van Kan (z.d.) is mijn pedagogische legitimatie erop gericht leerlingen te zien als kwetsbare wezens, die afhankelijk zijn van volwassenen om te overleven in een veeleisende wereld, namelijk
"de zorglegitimering".
​
Zowel binnen als buiten mijn lessen zal ik de leerlingen voorbereiden om als een zelfstandig volwassen persoon te kunnen overleven in de grote wereld waarin ze gaan terechtkomen. Ze moeten een realistisch toekomstperspectief hebben en zich kunnen aanpassen aan de omgeving. Dit zal ik doen door geduldig om te gaan met de leerlingen, hun prestaties te bevestigen en emotioneel te ondersteunen. Als kansengever vind ik het essentieel dat alle leerlingen worden gewaardeerd en geaccepteerd in hun kunnen en zijn. Een positief zelfbeeld is cruciaal. Hiervoor zal ik proberen in kleine stappen aan het werk te gaan. Op die manier zal ik de ontwikkeling van de leerlingen profileren en zorgen voor de unieke weg die elke leerling aflegt waar hij/zij zelf nood aan heeft. De school moet dan ook staan voor een veilige en beschermende leeromgeving waar leerlingen steeds terecht kunnen met allerlei vragen of bezorgdheden. De klas moet als een zorgzame groep voelen waarin iedereen zichzelf kan zijn.
​
Om dit doel te kunnen bereiken pas ik graag het onderwijspedagogisch perspectief van Simons & Masschelein toe. Dit vind ik dan ook het dichtse aanleunen bij mijn eigen visie. Zij kiezen ervoor om het onderwijs niet ‘van buitenaf’ (vanuit de verwachtingen van het gezin of de maatschappij) te bepalen, maar vanuit de school ‘van binnenuit’ in detail te bekijken (en verwachtingen te stellen aan het gezin en de maatschappij). Zij vertrekken vanuit drie eigenschappen van de school namelijk: vrijheid, gelijkheid en vorming.
Binnen de opleiding verzorging worden er verwachtingen gesteld aan zowel het gezin als de maatschappij. Men verwacht veel van de leerlingen om later in de praktijk te kunnen toepassen. De drie uitgangspunten vind ik in deze opleiding dan ook heel belangrijk. Vrijheid om zelf te kiezen voor hun bestemming waar ze in de toekomst naartoe willen. Gelijkheid omdat iedereen, ongeacht afkomst of herkomst, de kans moet krijgen om de opleiding te volgen. De nieuwe generatie opleiden voor later. Tot slot moeten zowel de leerkrachten als de leerlingen zich levenslang blijven vormen door bijscholingen te volgen in de toekomst. Als vroedvrouw is dit 75u per 5 jaar na afstuderen. Als leerkracht zal ik dan ook maatschappelijke thema's uit de dagelijkse wereld aanhalen in mijn lessen.
Geraadpleegde bronnen:
Vakgroep EGO-OSV. (2023). Leraar en engagement (OSV) [Cursus]. Gent, Arteveldehogeschool Educatieve bachelor in het secundair onderwijs. Geraadpleegd op 18 oktober 2023.
van Kan, C. (z.d.). Pedagogische legitimaties. Geraadpleegd op 13 oktober 2023 via https://www.han.nl/projecten/2020/pedagogisch-prioriteitenspel/resultaten/Typologie-van-zes-pedagogische-legitimaties-(kort-en-lang)-in-kleur.pdf